Risicoanalyse psychosociale aspecten en welzijn op het werk

De wettelijk verplichte "risicoanalyse psychosociale aspecten" brengt het psychosociaal welzijn van de medewerkers in uw organisatie in kaart.

 

De Cijfers:

 

  • Bijna de helft van de werkende belgen is emotioneel uitgeput. Dit is een voedingsbodem voor burn-out, ziekteverzuim, mensen die ontslag geven, etc.
  • 1 op 3 langdurige werknemers in België heeft geen sluitend ziektebeeld.
  • Ruim 15% van de werknemers in België heeft te maken met agressie op het werk.
  • Door de dalende werkloosheid zijn er per werkzoekende 7 vacatures.
  • Voor elke 100 personen die pensioengerechtigd zijn in de komende 3 jaar zijn er slechts 84 jongeren die tot de arbeidsmarkt toetreden.

Uw organisatie steunt op geëngageerde en enthousiaste collega's. - Vic Verdonck - BeYOE

 

Psychosociaal welzijn op de werkvloer is een belangrijk punt voor de werkgevers. Een gelukkige werknemer is een productieve werknemer. Een organisatie blijft gezond als het inzet op de gezondheid van haar mensen. Financiële aantrekkelijkheid, jobinhoud, flexibiliteit en groeimogelijkheden zijn belangrijke aspecten. Daarnaast verwacht de werknemer steeds meer dat de werkgever ook inspanningen levert op psychosociaal vlak.

 

Door uw werknemers te bevragen rond welzijn, jobinhoud, beschikbare infrastructuur, grensoverschrijdend gedrag en groeimogelijkheden geeft u aan te willen ondersteunen in alle uitdaging

 

De wettelijk verplichte "risicoanalyse psychosociale aspecten" brengt de 5 A’s in kaart: arbeidsorganisatiearbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen. Daarbij aangevuld bent u ook verplicht een bevraging te organiseren rond grensoverschrijdend gedrag.

 

Onze risicoanalyse biedt u meteen een algemeen zicht rond alle psychosociaal aspecten op de werkvloer. De objectieve resultaten zorgen ervoor dat u meteen de groeipunten kan aanpakken.

Praktisch

De werknemers vullen de vragenlijsten anoniem in. Dit kan zowel online als op papier.

Indien uw organisatie uit meer dan 7 werknemers bestaat per afdeling segmenteren we eveneens op functie, afdeling of leeftijd.

De vragenlijsten blijven beschikbaar tot we een minimale invulling krijgen van 60% per afdeling.

 

Wenst u zelf zaken toe te voegen aan de bevraging dan kan dit steeds worden meegenomen.

 

Nadat de resultaten werden verzameld worden deze gecommuniceerd zoals uw organisatie daarvoor kiest. Dit kan zowel individueel, in groep, managementvergadering, etc. 

 

Vervolgens worden de resultaten constructief aangepakt via opleidingen, workshops, individuele begeleiding, bemiddeling en door middel van vertrouwenspersonen en werkgroepen.