· 

3 tips om psychologische veiligheid op je werk te koesteren

 

 

Collega Jan werkt tijdens de middag liever door aan zijn bureau. En Sofie was altijd diegene die enthousiast met nieuwe voorstellen kwam… maar nu niet meer. Je voelt jezelf soms ook geremd om bepaalde zaken aan te kaarten bij de baas. Wat is hier aan de hand?  

Het lijkt erop dat de psychologische veiligheid op je werk beter kan. 

 

Als de psychologische veiligheid goed zit… 

Als de psychologische veiligheid op je werk helemaal goed zit, dan voelen je medewerkers zich goed in hun vel. Ze spreken vrijuit, komen met plannen aandraven, durven fouten maken en risico’s nemen. Omdat ze weten dat ze op het werk dat veilige vangnet hebben. 

Daarnaast tonen deze mensen veel engagement binnen hun team. Ze smijten zichzelf voor 100 %, gaan samen voor dezelfde doelen en scheppen er veel voldoening uit als ze die doelen samen bereiken. 

De ideale werksfeer, toch? Welnu, die kan ook jij in je organisatie bekomen. 

 

Creëer en koester die positieve werksfeer 

Ik geef je graag 3 tips mee om meer psychologische veiligheid op je werk te creëren én te koesteren. 

 

1Vermijd conflicten en werk samen 

Wat doen mensen als ze in een conflict verzeild geraken? Ze vechten of ze vluchten. Dat zijn instinctieve en heel menselijke reacties, maar daarom niet de meest constructieve. Probeer die vecht- of vluchtmodus te vermijden.  

In plaats daarvan zet je conflicten beter om in overleg en samenwerken. Zoek naar manieren om collega’s die het oneens zijn toch samen te brengen. Door een consensus te bereiken of een win-winsituatie te creëren. 

 

“Psychologische veiligheid op het werk begint bij veilige gesprekken.” 

 

2/ Faciliteer discussies en debatten 

Wil je de psychologische veiligheid bij je collega’s bevorderen, zorg er dan ook voor dat discussies en debatten ‘veilig’ kunnen verlopen. De teamleider treedt op als moderator en houdt een aantal zaken goed in het oog. 

Zo is het belangrijk dat elke collega evenveel aan het woord komt. Dat hij eerlijk zijn mening mag uiten zonder angst voor negatieve feedback. En dat iedereen oprecht luistert naar elkaar met open geest en de beste bedoelingen. 

3/ Maak feedback geven gemakkelijk 

Natuurlijk zijn er altijd mensen die van nature wat introverter zijn. Die niet graag spreken voor een grote groep of helemaal niet graag in de schijnwerpers staan. Toch wil je ook graag hun mening horen. 

Die collega’s maak je het net iets gemakkelijker als ze hun feedback mogen geven via minder directe kanalen. Via een feedback-box of een anonieme enquête, bijvoorbeeld. Zorg dat ook die optie er is. 

 

Psychologische veiligheid vergt wat tijd 

Denk je dat de psychologische veiligheid op je werk beter kan? Begin dan met deze tips toe te passen binnen je team.  

Toegegeven, deze nieuwe manier van communiceren zal de nodige tijd vergen. Dat veilige vangnet moet groeien. Maar de werksfeer zal er stilaan op verbeteren, gegarandeerd. 

 

Heb je graag bijkomend advies of zoek je gewoon een luisterend oor?  
Een goed gesprek doet wonderen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0